Praktische informatie

  • Locatie Talbot House Tuin
  • Datum 7 juni tot en met 16 juni 2024
  • Tijdstip 10u00 tot 17u30
  • Prijs Inbegrepen in regulier museumbezoek

Omschrijving

Acht objecten

Acht verhalen

Acht keer GERAAKT

De pop-up expo GERAAKT onderzoekt hoe verschillende mensen anno 2024 geraakt worden door de Eerste Wereldoorlog. Jelle Vermeersch ging op stap naar de WO1-musea en collecties in de Westhoek en stelde daar de vraag: wat raakt ons anno 2024 in dit verhaal? Elke deelnemer kreeg de kans één object dat hen raakt te kiezen uit een WO 1-collectie. Jelle Vermeersch registreerde dit proces van emotionele verbondenheid tussen de diverse deelnemers en het verhaal van de Eerste Wereldoorlog in foto en video.

Meer dan een eeuw geleden zwegen de wapens in de Westhoek. Vanaf dat moment is de Eerste Wereldoorlog ‘verleden tijd’. De talloze loopgraven, kraters, begraafplaatsen en monumenten die onze velden en dorpen doorkruisen blijven een tastbare herinnering aan deze ‘Groote Oorlog’. Net als de vele objecten die ons nagelaten zijn, die een onderdak hebben gekregen in de verschillende WO 1-musea die de Westhoek rijk is.

Steeds opnieuw spreekt deze Eerste Wereldoorlog tot ons, vandaag en morgen, en worden we geraakt, en doet het ons nadenken. In de hoop een sprankel begrip te krijgen van de wereld van gisteren en vandaag, van elkaar en wat ons opnieuw drijft tot conflict.

Van het verhaal van Gabriel, bijna een eeuw geleden opgetrokken uit de Westhoekklei, tot het relaas van Oleksii & Polina, gestrand in Nieuwpoort op de vlucht voor het oorlogsgeweld in Oekraïne. Over Jim & Georgina, die, op zoek naar het verhaal van zijn Britse grootvader, een thuis vonden in Westouter, en de Nederlandse Belle De Gast die als wielrenner het landschap in zich opzoog. Arnold, Mieke en Remi, drie generaties die zich samen laten onderdompelen in de geschiedenis. Van de wetenschappelijke blik van de Belgische Duitser Thomas, de historische verwondering van battlefield guide Kim tot de indrukwekkende getuigenis van de Belgisch-Rwandese Laura.

Elk op hun eigen manier, zijn zij geraakt door een object uit de Eerste Wereldoorlog.

Meer info

Deze beelden zijn gemaakt door Jelle Vermeersch als onderdeel van de campagne ‘GERAAKT’ i.h.k.v. het WO I-themajaar LANDSCAPES | Feel Flanders Fields 2023-2024 in de Westhoek, met steun van Toerisme Vlaanderen op initiatief van Westtoer.