Events@talbothouse.be


Hier kunt u de komende events makkelijk terugvinden. Houd ons regelmatig in de gaten voor updates!

En vergeet zeker niet langs te komen, we maken er samen iets fantastisch van.

november

Vernissage Tim Godden: Artistic Possibilities

De Queen's Westminster Rifles en de inrichting van de Upper Room. 

Een geillustreerde tentoonstelling door Dr. Tim Godden in Talbot House.

Vrijdag 4 november 2022, 20u

Talbot House moeten we situeren in de Groote Oorlog. Het maakt deel uit van de uitgebreide en complexe geschiedenis ervan. Het Oude Huis in Poperinge kan prat gaan op talloze verhalen, sommige heel bekend, andere helemaal niet. Maar er zijn ook de vele verhalen van elke individuele persoon die door de deur en de hal van Talbot House is gegaan: ze zijn allemaal draden die samen een groot tapijt vormen. Deze tentoonstelling gaat over één van die draden, één van de vele micro-verhalen die zich binnen de muren van deze bijzondere plek afgespeeld hebben.

In de winter van 1915 werden soldaten van een reserve eenheid uit Londen bij toeval ingekwartierd in het gebouw naast het toen nog jonge en frisse Talbot House. Het Huis veroverde onmiddellijk de harten van de soldaten en ze begonnen er hun tweede thuis van te maken. In die maanden ontstond er een hechte band tussen de Queen’s Westminster Rifles, de eenheid in kwestie, en Talbot House, een band die met de woorden van Tubby “nooit helemaal verbroken werd”.

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van het ontstaan en de ontwikkeling van die band, het verhaal van diegenen die voor het eerst de 'artistieke mogelijkheden' van het Huis zagen, en die grotendeels die bijzondere plek gecreëerd hebben waarvan we nu nog steeds genieten. Het verhaal ook van hoe die band intact gebleven is tijdens en na de donkere oorlogsdagen. 

Deze schilderijen tonen slechts enkele van de verhalen van de Queen's Westminster Rifles, maar daarin zitten ook de verhalen van zovele andere soldaten verweven, die elk op een vergelijkbare, maar unieke manier een band met het Oude Huis kregen. Deze speciale band tussen de Queen’s Westminster Rifles heeft zoveel betekend voor de jongens van toen en voor allen die verbonden waren met Talbot House. Door hun verhalen te vertellen hoopt kunstenaar Tim Godden dat deze band nog lang ‘nooit helemaal verbroken’ zal blijven.

Tickets:    Gratis deelname voor Talbotousian leden        Nog geen lid?  Join us voor € 25 pp of €40 per gezin voor dit en volgend jaar.

De tentoonstelling maakt nog tot april deel uit van het tandaard bezoekersparcours van Talbot House. 

Inschrijven op events@talbothouse.be

Wapenstilstand - viering in de kapel

Donderdag 10 november om 15u

In de Upper Room, het schrijn van de Ieperboog aldus Tubby, herdenken we de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog en in het bijzonder de Talbotousians die ons voorgegaan zijn. De dienst wordt voorgegaan door Rev. Ken Madden, Talbot House Warden. Aanwezigheid enkel op uitnodiging wegens het beperkt aantal plaatsen.

A Sense of Peace: Alexander Kashpurin & System 5 Brass

Donderdag 10 November om 20u

Onze eerste Concert Hall Music is getiteld ‘A Sense of Peace’ (een gevoel van vrede), een uitdrukking waarmee stichter Tubby Clayton verwees naar wat zijn bezoekers in het Huis zochten tijdens de Groote Oorlog. Vandaag kan je zeggen dat op dat vlak weinig veranderd is. Aan de vooravond van Wapenstilstand beklimmen Russische en Amerikaanse muzikanten samen het podium om ook ons een ‘sense of peace’ te bieden in wat nog steeds een ingewikkelde wereld blijft.

Brad Ulrich, professor aan de Western Carolina University (VS), leidt een kwintet van professionele koperblazers. Gabe DiMartino (trompet), Abigail Pack (hoorn), Jeremy Marks (trombone) en Beth Weis (tuba) zijn allen lesgevers aan verschillende Amerikaanse conservatoria en universiteiten. Samen vormen ze System 5 Brass en brengen ze een gevarieerd programma van muziek. Verwacht opzwepende muziek aan een sneltreinvaart. Deze herfst brengt hun muziek hen langs de begraafplaatsen van de Eerste Wereldoorlog. Zwaar onder de indruk van de geschiedenis van de Westhoek én de rol die Talbot House speelt, wensen ze op eigen vraag een concert te brengen in de historische Concert Hall waar ze in de voetsporen treden van tal van soldaat muzikanten.

Alexander Kashpurin (°1996) is een van de meest opmerkelijke gezichten van een nieuwe generatie Russische pianovirtuozen. Op 7-jarige leeftijd werd hij lid van het St Petersburg Boys' Choir dat door heel Europa tourde. Een jaar later kreeg hij een piano en raakte volledig gefascineerd door dit instrument. Al op 16-jarige leeftijd schitterde hij in soloconcerten met onder meer het 2de pianoconcert van Franz Liszt.

Ondanks zijn relatief jonge leeftijd van 25 jaar is Alexander internationaal een veelgevraagd pianist, een rijzende ster in de pianoscène “in wiens handen de piano verandert in een symfonieorkest.”. Deze jonge, en briljante pianist uit Sint Petersburg verovert snel de muzikale wereld en combineert verrassend en levendige expressie met een zachte sensualiteit. Recent studeerde hij bij Louis Lortie aan de Queen Elisabeth Music Chapel en won hij de 1ste prijs van de Internationale Piano Competitie 'Les Etoiles du piano' in Roubaix.

Je kunt eindeloos over Alexander praten, maar hij is vooral de moeite waard om naar te luisteren. Passie, moed en universele liefde, altijd iets nieuws en altijd iets verborgen in zijn onberispelijke beheersing van de piano.

Concert Hall, Pottestraat 3 – Poperinge.            Deuren: 19u30            Concert: 20u         aansluitend mogelijkheid tot consumptie in de bar.

Reserveren kan op op events@talbothouse.be 

Tickets via Talbot House:   kinderen (-18 jaar): 10 EUR          volwassenen 30 EUR          Talbotousians (leden) 25 EUR

Thee bedeling op Wapenstilstand

Vrijdag 11 November van 9u tot 12u - Markt van Ieper

Naar jaarlijkse gewoonte serveren de vrijwilligers van Toc H / Talbot House thee aan de pilgrims die de herdenkingen omtrent Wapenstilstand bijwonen in Ieper. Je kan ons terugvinden aan het Nieuwerck onder de Lakenhallen. Kom je ook langs voor een 'cup of tea'? 

Een betoverende Britse Kerst

Vanaf 15 november tot 8 januari

Kom je ook genieten van een betoverende kerst, duizende lichtjes en een spannend kerstverhaal? Breng dan deze winter zeker een bezoekje aan Talbot House en geniet van de typische Britse kerstsfeer. Meer info kan je alvast hier terugvinden. Dit maakt deel uit van de het standaard bezoek aan Talbot House. 

december

Somewhere a voice is calling

Zaterdag 10 december 

De leerlingen en leerkrachten van het befaamde St Joseph's College Ipswich zetten opnieuw hun beste beentje voor tijdens een heuse Concert Party in de originele Concert Hall van Talbot House. Het liefdesverhaal van Geoff & Edith komt centraal te staan tijdens een show vol muziek, humor en vooral romantiek. Ook Geoff kwam regelmatig kijken naar film en theatervoorstellingen, mogelijks zelfs in deze concertzaal! De school is niet aan haar proefstuk toe in de Westhoek na tal van concerten in het kader van Dig Hill 80

Plaatsen zijn beperkt. Reserveren kan via events@talbothouse.be 

Tickets via Talbot House: kinderen (-18 jaar): 5 EUR            volwassenen 15 EUR              Talbotousians (leden) 10 EUR

107de verjaardag van Talbot House

Zondag 11 december

Tijdens een jaarlijkse update brengen we verslag uit over het voorbije jaar maar kondigen we ook tal van leuke projecten aan voor het komende jaar. Nadien volgt er een verjaardagsreceptie aangeboden door het Huis. Vergezel ons om 21u ook in de Upper Room voor de Toc H World Chain of Light. Tijdens deze misviering en jaarlijkse plechtigheid verbinden we ons de Talbot House familie over de hele wereld. 

Reserveren kan op events@talbothouse.be . Dit event wordt gratis aangeboden aan alle Talbotousians. 

Christmas at Tubby's

16, 17, 23 en 24 December 2022

Gastronomisch tafelen in een historisch Huis

Geniet van de typisch Britse kerstsfeer tijdens een gastronomisch kerstmaal. Tussen de vijf gangen door neemt de gastheer je mee op sleeptouw doorheen de historische kerstverhalen van de Britse soldatenclub. Samen verkennen we de verborgen hoekjes en anekdotes van de Britse soldatenclub. Dit alles in de traditie van Tubby's befaamde Dinner Parties.

Alle praktische info kan u hier terugvinden. 

Reserveren op events@talbothouse.be

TALBOT HOUSE EVERY MAN'S CLUB, POPERINGE, BELGIUM - COPYRIGHT 2022