"Kom in de tuin en vergeet even de oorlog!"


De tuin van Talbot House oefent al bijna een eeuw een enorme aantrekkingskracht uit op al diens bezoekers. De grootste kamer van het Huis, zoals hij door Tubby werd genoemd, diende vanaf 1915 als rust- en ontmoetingsplaats voor al wie even wilde ontsnappen aan de modder en het puin.

Aan de kant van het Huis bevindt zich onder de oppervlakte van de tuin een grote kelder. Dit bleek tijdens de Oorlog een gedroomd vluchtgat wanneer Poperinge werd beschoten. Hoewel de kelder bij een voltreffer wellicht weinig bescherming zou hebben geboden, wekte hij op zijn minst een illusie van veiligheid voor de vele vrouwen en kinderen die er onderkomen in zochten.

Achteraan de tuin staat een twee verdiepingen tellend schuurtje. Daar werd in 1915 de timmermanswerkbank uitgehaald die het altaar van Talbot House werd. Vandaag is het schuurtje ingericht om de bezoekers van het Huis slaapgelegenheid te verschaffen.

In 1930, na de aankoop van het huis door de Talbot House v.z.w., werden enkele aanpassingen doorgevoerd. Zo werd de watervoorziening verbeterd en werd een badhuis, het Slessorium, gebouwd om de steeds vaker langskomende pelgrims van sanitair te voorzien.

In 2013 werd de tuin opnieuw volledig gerenoveerd. Bij de renovatie werd de authentieke structuur behouden en ook de beplanting gebeurde met een knipoog naar het verleden. Ook vandaag nog laten de netjes onderhouden bloemperkjes en kronkelende paadjes niemand onberoerd. 

TALBOT HOUSE EVERY MAN'S CLUB, POPERINGE, BELGIUM - COPYRIGHT 2016