Praktische informatie

“Het Slessorium” is inbegrepen in een standaard bezoek aan Talbot House

  • Locatie Het Slessorium
  • Geschikt voor scholen, groepen, individueel
  • Openingsuren 10u00 - 17u30
  • Prijs Inbegrepen in standaard bezoek
  • Periode Tijdelijke tentoonstellingen

Het Slessorium

Het naoorlogse badhuis in de tuin van Talbot House, dat omgebouwd werd tot een imposante expositieruimte. Een plaats waar je als bezoeker van het Huis tijdelijke tentoonstellingen kan bezichtigen en tal van verhalen ontdekt over de historie van het Huis.

Geschiedenis

Na de oorlog kwamen talloze Britse veteranen met hun families terug naar Flanders Fields om de gesneuvelden te herdenken. Een groot aantal daarvan zakte af naar Poperinge, in de hoop er iets terug te vinden van hun ‘Klein Parijs’.

In 1929 besliste Maurice Coevoet, de oorspronkelijke eigenaar van Talbot House, om het huis te verkopen. Dankzij de financiële steun van Lord Wakefield of Hythe kon het huis gedoneerd worden aan de vzw ‘Talbot House de Poperinghe’, een vereniging waarvan Majoor Paul Slessor secretaris was.

Slessor ging onmiddellijk aan het werk met de renovatie en de herinrichting van het Huis. In deze periode werd in de tuin een badhuis gebouwd om de steeds vaker langskomende pelgrims van sanitair te voorzien. Dit badhuis werd het Slessorium genoemd.

In dit voormalig badhuis, kan je tegenwoordig het hele jaar door tijdelijke tentoonstellingen bezoeken.

Hieronder ontdek je welke tentoonstelling momenteel in Het Slessorium loopt.

Tijdelijke Tentoonstelling

In het Slessorium ontdek je in de expo Talbotousians in War and in Peace hoe de Talbot House padre Tubby Clayton ook na de oorlog zorg bleef dragen voor zijn Talbotousians. Deze vriendengroep verwijst naar de voormalige bezoekers aan de soldatenclub die nu ofwel hun leven trachten her op te bouwen thuis of tot op vandaag een laatste rustplaats krijgen in de Westhoek. Voor zij die naar huis kunnen, sticht hij meer dan 1000 nieuwe Talbot Houses of Toc H-clubs. De 'Elder Brethren' die sneuvelden, bezoekt hij dan met hun families tijdens pelgrimstochten. De tentoonstelling bezoekt ook een tiental van hun graven met een hedendaagse fotoreportage.

Dit project kadert in het themajaar LANDSCAPES | Feel Flanders Fields en wordt mee ondersteund door Toerisme Vlaanderen en Westtoer.