Een Huis van Mensen

Permanente tentoonstelling

Na tientallen jaren van uitgebreid onderzoek, nodigen we onze bezoekers uit in onze archieven. Deze nieuwe (2020) tentoonstelling toont zo'n 500 objecten in dertig vitrines. Met behulp van de nieuwste technologie op grote tablets, kunnen bezoekers dieper ingaan op een voorwerp van hun keuze. De open tentoonstellingsruimte bevindt zich in het authentieke hopmagazijn, een prachtig monumentaal pand.

De tentoonstelling is bedoeld om vele nieuwe Talbot House verhalen te vertellen: de Eerste Wereldoorlog, de oprichting van de liefdadigheidsinstelling Toc H, Tubby's bedevaarten, de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog en eindigend met de laatste echte Talbotousian, Harry Patch.

Cheerio Darling

tijdelijke tentoonstelling tot 1 arpil 2023

Als de Groote Oorlog uitbreekt, beslist de 21-jarige tandarts student Geoffrey dienst te nemen in het Britse leger. Via een goede vriend leert hij diens 17-jarige zus Edith Ainscow kennen. Na slechts vier afspraakjes is het duidelijk dat er iets bloeit. Helaas stuur de oorlog Geoffrey naar de Westhoek en kunnen ze enkel via briefpost contact houden. De prachtige kaartjes, vol met spannende verhalen en emotionele liefdesverklaringen, vertellen een warm en authentiek liefdesverhaal in een dolgedraaide wereld. En dan komt zijn verlof, mag Geoff eindelijk terug naar huis, naar zijn Edith...

Tijdens deze tentoonstelling kom je letterlijk oog in oog te staan met het koppel van toen. Lees je mee in hun correspondentie, van muziek tot modetips? Aan de hand van een video en fotomontage wordt je meegezogen hun wereld. Nadien krijg je ook de kans om het verhaal te ontdekken in het landschap vandaag. Kom meer te weten via deze link.  

Artistic Possibilities

Tijdelijke tentoonstelling
Geïllustreerde verhalen door Tim Godden    

04/11/2022 - 01/04/2023

Talbot House moeten we situeren in de Groote Oorlog. Het maakt deel uit van de uitgebreide en complexe geschiedenis ervan. Het Oude Huis in Poperinge kan prat gaan op talloze verhalen, sommige heel bekend, andere helemaal niet. Maar er zijn ook de vele verhalen van elke individuele persoon die door de deur en de hal van Talbot House is gegaan: ze zijn allemaal draden die samen een groot tapijt vormen. Deze tentoonstelling gaat over één van die draden, één van de vele micro-verhalen die zich binnen de muren van deze bijzondere plek afgespeeld hebben.

In de winter van 1915 werden soldaten van een reserve eenheid uit Londen bij toeval ingekwartierd in het gebouw naast het toen nog jonge en frisse Talbot House. Het Huis veroverde onmiddellijk de harten van de soldaten en ze begonnen er hun tweede thuis van te maken. In die maanden ontstond er een hechte band tussen de Queen’s Westminster Rifles, de eenheid in kwestie, en Talbot House, een band die met de woorden van Tubby “nooit helemaal verbroken werd”.

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van het ontstaan en de ontwikkeling van die band, het verhaal van diegenen die voor het eerst de 'artistieke mogelijkheden' van het Huis zagen, en die grotendeels die bijzondere plek gecreëerd hebben waarvan we nu nog steeds genieten. Het verhaal ook van hoe die band intact gebleven is tijdens en na de donkere oorlogsdagen.

Deze schilderijen tonen slechts enkele van de verhalen van de Queen's Westminster Rifles, maar daarin zitten ook de verhalen van zovele andere soldaten verweven, die elk op een vergelijkbare, maar unieke manier een band met het Oude Huis kregen.

Deze speciale band tussen de Queen’s Westminster Rifles heeft zoveel betekend voor de jongens van toen en voor allen die verbonden waren met Talbot House. Door hun verhalen te vertellen hoopt kunstenaar Tim Godden dat deze band nog lang ‘nooit helemaal verbroken’ zal blijven.

Talbotousians in War and Peace

Tijdelijke tentoonstelling voor 'Het landschap getuigt'
30/04/2023 - 11/12/2024


In het Slessorium ontdek je hoe de Talbot House Padre Tubby Clayton ook na de oorlog zorg bleef dragen voor zijn Talbotousians. Deze vriendengroep verwijst naar de voormalige bezoekers aan de soldatenclub die nu ofwel hun leven trachten her op te bouwen thuis of tot op vandaag een laatste rustplaats krijgen in de Westhoek. Voor zij die naar huis kunnen, sticht hij meer dan 1 000 nieuwe Talbot Houses of Toc H-clubs. De 'Elder Brethren' die sneuvelden, bezoekt hij dan met hun families tijdens pelgrimstochten. De tentoonstelling bezoekt ook een tiental van hun graven met een hedendaagse fotoreportage. 

In Tubby's 'Dining Room' ontdek je het kleurrijke verhaal van het leven van onze stichter Tubby Clayton. Aan de hand van geanimeerde getuigenissen van zijn beste vrienden en leerlingen, neemt de vernieuwde documentaire je mee doorheen de nieuwe Toc H-clubs en zijn leven op Tower Hill in London.  Indrukwekkend zijn vooral ook de prachtige beelden van de vele pelgrimstochten naar de voormalige slachtvelden en de graven van zijn vrienden. 

Ook benieuwd wie er allemaal voorkomt in die grote vriendenkring van Tubby? Dan kan je hier alvast hun namen opzoeken in onze nieuwe online database. We blijven ondertussen altijd verder namen toevoegen.

In de zomer van 2023 volgt nog een fiets-en autoroute die de verhalen in het landschap zichtbaar maakt. 

Dit project kader in 'Het landschap getuigt' en wordt mee ondersteund door Toerisme Vlaanderen en Westtoer.

TALBOT HOUSE EVERY MAN'S CLUB, POPERINGE, BELGIUM - COPYRIGHT 2023