Een Huis van Mensen

Permanente tentoonstelling

Na tientallen jaren van uitgebreid onderzoek, nodigen we onze bezoekers uit in onze archieven. Deze nieuwe (2020) tentoonstelling toont zo'n 500 objecten in dertig vitrines. Met behulp van de nieuwste technologie op grote tablets, kunnen bezoekers dieper ingaan op een voorwerp van hun keuze. De open tentoonstellingsruimte bevindt zich in het authentieke hopmagazijn, een prachtig monumentaal pand.

De tentoonstelling is bedoeld om vele nieuwe Talbot House verhalen te vertellen: de Eerste Wereldoorlog, de oprichting van de liefdadigheidsinstelling Toc H, Tubby's bedevaarten, de Duitse bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog en eindigend met de laatste echte Talbotousian, Harry Patch.

De weg van de Pelgrim

Tijdelijke Tentoonstelling tot 11 november

De huidige tijdelijke tentoonstelling is gebaseerd op "the Pilgrim's Guide to the Ypres Salient", gepubliceerd anno 1920, en maakt van Tubby een echte pionier in het herdenkingstoerisme. De tentoonstelling is te bezichtigen in het Slessorium tot 11/11/21. De tentoonstelling is het werk van Jan Louagie, MBE, Secretaris van de Talbot House Association.

Re(f)used

Tijdelijke tentoonstelling 15 maart tot 15 november

Glas is koppig en nukkig… Het weigert zich zomaar gewonnen te geven… Het barst liever dan te buigen, het is vlijmscherp en kogelhard en toch intrigerend door zijn sterkte, zijn kleuren, zijn lichtspel. Glasscherven weigeren om zich gewonnen te geven aan de grond. Ze komen boven en eisen opnieuw de aandacht. Zo roepen ze vragen op… ze getuigen van de mensenlevens die hen achterlieten als sporen uit een bewogen verleden. Wat als ze hun verhaal konden vertellen? Wat als ze de gedachten in zich droegen van hen die ze aan de aarde toevertrouwden? Wat als ze de tijd konden weerspiegelen? Wat als ze een nieuw leven vinden door herenigd te worden in een nieuw object?

In zijn werken gebruikt Nico Sabbe voornamelijk glas dat reeds een vorig leven kende en een verhaal te vertellen heeft. Dit materiaal probeert hij te verwerken tot een verrassende compositie waarbij het glas enerzijds als medium voor licht fungeert en anderzijds zich op een intrigerende manier profileert.

De vondst van een aantal glasscherven waar ooit de Groote Oorlog in zijn hevigheid woedde was het startpunt voor dit project. Verbrijzeld, vergruisd, versplinterd… en toch nog steeds herkenbaar als delen van wat ooit een fles, kruik, ampul,… was. Dankzij de raad en daad van Patrik Indevuyst, die hem al van bij de start van dit project bijstond en inspireerde om met dit uitdagende materiaal aan de slag te gaan ontstond Re(f)used : een reeks objecten, heropgebouwd uit de scherven van het verleden, getuigend van een verbrokkelde wereld en verbrijzelde levens waarin hoop en vertrouwen het enige lichtpunt vormden.

Cheerio Darling

tijdelijke tentoonstelling vanaf 11 december 2021

Als de Groote Oorlog uitbreekt, beslist de 21-jarige student tandarts Geoffrey dienst te nemen in het Britse leger. Via een goede vriend leert hij de 16-jarige Edith Ainscow kennen. Na slechts vier afspraakjes is het duidelijk dat er iets bloeit. Helaas stuur de oorlog Geoffrey naar de Westhoek en kunnen ze enkel via briefpost contact houden. De prachtige kaartjes, vol met hilarische verhalen en emotionele liefdesverklaringen, vertellen een warm en authentiek liefdesverhaal in een dolgedraaide wereld. Ook de muziek waarover het koppel drukt debatteert, vandaag gebracht door Patricia Hamond, brengt wat sfeer. Een fotoreportage voert u meer doorheen het landschap dat nog steeds sporen draagt van de oorlog, maar ook van Geoff. 

TALBOT HOUSE EVERY MAN'S CLUB, POPERINGE, BELGIUM - COPYRIGHT 2021