• Every Man’s Club

  "In al mijn jaren heb ik nooit een plaats gekend die even goed is voor de moreel als Talbot House."

  General Sir Herbert Plumer - 1928

 • HISTORISCH OVERNACHTEN

  "De slaapkamers zijn gemeenschappelijk, uitgezonderd één, die we vol ambitie de "General''s Bedroom" doopten, omdat er een bed staat met echte lakens."

  Tubby - 1919

 • GENERAL''S BEDROOM

  "Het kleinste kamertje in Talbot House kon net één bed herbergen. Maar dat bed kende zijns gelijke niet: het enige paar lakens dat we de hele oorlog lang in Talbot House hadden."

  Tubby - 1938

 • GARDEN HOUSE

  "Nog iets verder, achteraan in de tuin, staat een twee verdiepingen tellend schuurtje. Daar werd in 1915 de Timmermanswerkbank uitgehaald, die vanaf de eerste dag het altaar van Talbot House werd."

  Barclay Baron - 1935

 • Talbot House
 • Talbot House
 • Talbot House
 • Talbot House

Talbot House is tijdelijk gesloten 

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, sluit Talbot House voorlopig de deuren. Help Talbot Hosue er boven op te komen en maak een gift. Op onze sociale media houden we de club virtueel open. Mocht je vragen hebben, kan je ons steeds contacteren op info@talbothouse.be.

Het Huis

Tijdens de Eerste Wereldoorlog maakt Poperinge deel uit van het kleine stukje onbezet België. Weg van het krijgsrumoer van de Ieperse frontstreek, groeit de stad uit tot het zenuwcentrum van de Britse sector.

Midden in die drukke stad openen de aalmoezeniers Neville Talbot en Philip "Tubby" Clayton in december 1915 een Clubhuis. Zonder onderscheid van rang kunnen soldaten er drie jaar lang terecht voor een zeldzaam moment van rust en ontspanning. Vandaag is de plek, net als toen, een vredige halte langs het parcours van de "Grote Oorlog" in de Westhoek.

Een levend museum

Een bezoek aan Talbot House begint gewoonlijk in de oude hopschuur van het huis die tijdens de oorlog omgevormd werd tot een concertzaal. Op de eerste verdieping voeren een Britse soldaat en een Belgisch meisje je mee doorheen de tijd naar Talbot House zoals zij het kenden. Ze laten je onder andere zelf ervaren hoe het moet geweest zijn om er als soldaat tijdens de oorlog een optredentje van de "Happy Hoppers" bij te wonen. De permanente tentoonstelling over het leven achter het front op het gelijkvloers van dat gebouw leunt het dichtste aan bij wat je van een normaal museum zou verwachten. De expositie is uitgewerkt als een plakboek van verschillende personages die gedurende de oorlog in de buurt van Poperinge terecht kwamen. Je leert er onder andere waarom deze stad tijdens de oorlog "Little Paris" werd genoemd, hoe het kampleven van de soldaten er aan toe ging en hoe ze er de moraal hoog hielden. Daarna brengt je bezoek je naar de netjes onderhouden tuin van Talbot House, waarlangs je ook het huis kan bereiken.

"The Old House" wordt nog dagelijks gebruikt. Je leert er niet enkel iets bij over het oorlogsverleden van het pand, je kan er ook een praatje slaan met de Britse huisbewaarder(s), in de kantine op de authentieke piano spelen, tot rust komen met een kopje thee of zelfs gewoon de nacht doorbrengen in één van de gastenkamers. Net dat maakt Talbot House zo speciaal. Het is niet zomaar een museum. Het is nog steeds dezelfde "Every Man’s Club" als een eeuw geleden.

TALBOT HOUSE EVERY MAN'S CLUB, POPERINGE, BELGIUM - COPYRIGHT 2020